esmaspäev, 29. august 2011

Kuidas Patika korraldas uhke aastapäevapeo

Patika külavanem Margus Vain jagab elamusi, mida koges oma kodukülas, kui Patika küla elanikud ja nende sõbrad tähistasid küla kirjaliku esmamainimise 770.aastapäeva Lauritsapäeva laada ja kontserdiga.

Laadapäevale oli tulnud müüjaid tõesti mitmest kaugest kandist. Kõige kaugemad külalised olid sibulamüüjad Peipsi äärest Kolkjalt. Suitsuliha müüjad olid kohale tulnud Elvast. Viinamarja istikute müüjaid oli kaks: Viimsist ja Kose vallast Roogojalt.
Koduselt valmistatud leiba ja seepe pakkus OÜ Ökosepad Saha külast. Soodevahe külavanem Jaanus pakkus mett, kalja ja õlut.

OÜ Ökosepad Saha külast pakkusid erinevaid käsitöö seepe ja koduselt valmistatud rukkileba 

Oma uhkete kaltsuvaipadega olid tulnud Patika laadale Kõue käsitöölised. Omavalmistatud ehteid, patju ja mütse pakkusid Keila kandi inimesed. Puutööd olid tulnud laadale pakkuma Märjamaa ja Patika mehed. Külaseltsi telgi all sai osta soodsalt kasutatud riideid. Tallinna kunstnikke - käsitöölisi esindas laadal oma vabade mõtete kunstiga noor kunstnik Pia Pikkor.

Kaugema kandi inimestel läks vist müük kõige paremini või ostab inimene laadalt ikkagi ennekõike toidukraami ja käsitööd ostetakse vähem. Et müük paremini edeneks, oli Elvast pärit lihamüüjal ka mobiilne makseterminaal kaasas, et kellegil ei jääks sularaha puudumise tõttu kaup ostamata.
SeeSee Stuudio välistuudios sai teha pilte koos sõpradega ja lisada pildile konkreetse päeva puhuks kujundatud raamistus.

Stiilsema müüja tiitli peakorraldaja silmis pälvis Seli küla Kalda talu peremees Toivo Rüütmann, kes oli pealaest jalatallani jõukale talupojale kohaselt riietatud. Toivo pakkus laadalistele oma talu köögivilju, õunu ja mett.

Laadapäeva ajal said kõik soovijad osaleda mitmes erinevas käsitöö õpitoas. Triinu Randoja ja Triin Sepp juhendasid salvräti tehnikaga laastude kaunistamist ja laste joonistamise töötuba. Aktiivsematel oli võimalik märgi töötoas valmistada endale ise vabalt valitud kujundusega rinnamärk. Katrin Väljataga korraldas lastele mänge ja võistlusi.
Triinu Randoja, Eva jaanson ja Riin Närjussoo lastega laaste kaunistamas

Katrin Väljataga lastele mänge korraldamas

Külapäeval toimus ka kaks konkurssi. Koduõlle konkursile olid omavalmistatud kesvamärjukese lisaks Patika meestele toonud ka Limu ja Soodevahe küla mehed. Tihedas konkurentsis saavutas parima õlle tiitli ikkagi oma küla meeste Taivo Pahmanni ja Jaan Elgula valmistatud piparmündi maitseline õlu.
Fotokonkurss seevastu polnud nii aktiivse osavõtuga. Peeter Böckleri tehtud piltidele polnud konkurente. Peetri koostatud oli ka Patika küla, Rae valla ja Harjumaa teemalise viktoriini küsimustik.

Laadapäeva kontsertprogrammi avas Roland Väljataga, kes esitas kitarril kaks pala. 19. veebruaril loodud Patika küla koor esitas 10-st laulust koosneva kava, milles oli lugusid varasemast kui ka uuemast ajast. Traditsiooniliste ühendkoori laulude esitamiseks kutsusime endale abiks Jüri Perekoori. Koore juhendasid Heli Sepp ja Rutt Ridbeck.
Patika küla koor ja Jüri Perekoor ühendkooride laule esitamas

Õhtu edenedes astusid lavale bändid BREYMES ja VAEV, kellest esimene esitas peamiselt eestikeelset omaloomingut ja viimane eestikeelsete tuntud artistide parimate lugude töötlusi.

Jüri Gümnaasiumi bänd Breymes esines Patika külapäeval veidi vähendatud koosseisus

Kunagine Laagna Gümnaasiumi koolibänd VAEV esitas Patika külapäeval eesti tuntumate artistide lugude töötlusi

Külapäeva – laata toetasid ja aitasid korraldada: EAS – Kohaliku Omaalgatuse Programm, Rae Vallavalitsus, Kadaka Küla Selts, Salu Küla Selts, Soodevahe Külaselts, Pajupea küla, Kalle Loorand, Anne-Ly Suvi, Jaanus Tõnisson, Jaan Elgula, Triin Sepp, Triinu Randoja, Katrin Väljataga, Aldo Urm, Rait Ustav, Peeter Böckler, OÜ Kauritel, OÜ Kasco, OÜ Groove Decor, OÜ Rekato, OÜ Võtikmetsa, Rae Tuletõrje- ja Päästeselts ja Eesti Rahvusringhääling.